De Dalmatische hond is een middelgrote, sterke en actieve hond. Hij (of zij natuurlijk) maakt graag elke dag lekkere lange wandelingen, vindt fietsen vaak heerlijk en draait zijn poot niet om voor de diverse hondensporten zoals canicross en behendigheid. Maar ook jachttraining en speur/zweetwerk; deze alleskunner blinkt er niet zelden in uit !!
Het is geen hond die het voldoende vindt om drie keer per dag 10 minuten een rondje om het huis te wandelen. De Dalmatische hond werd ooit gefokt om mee te draven met de koets en hield dit makkelijk uren vol. Dat verklaart nog steeds zijn passie voor beweging, het zit ‘m in zijn genen.
Het is een hond die vrij van agressie en nervositeit hoort te zijn, maar wanneer hij te weinig beweging en aandacht krijgt, kan hij zich ontpoppen tot een drukke hond. De Dalmatische hond maakt graag deel uit van zijn gezin, wat hem ongeschikt maakt om hele dagen alleen thuis te zitten. Hij is in de regel dol op kinderen maar doordat ze sterk en onstuimig kunnen zijn, moet de relatie tussen hond en kind wel goed begeleid worden.
Omdat de Dalmatische hond behoorlijk intelligent en leergierig is, valt er van hem met geduld, liefde en humor een goed gehoorzame hond te maken. Houd je van honden die perfect gehoorzamen, altijd en overal, dan kun je de aanschaf van dit ras beter nogmaals in overweging nemen, want naast dat de hond intelligent en leergierig is, zijn sommige exemplaren ook best eigenwijs en snel verveeld. Trainen moet daarom afwisselend en uitdagend gehouden worden. En natuurlijk moet training afgewisseld worden met spel en ontspanning. De Dalmatische hond is ook een gevoelige hond, die in zichzelf gekeerd of gefrustreerd raakt wanneer je hem hard behandeld.
Reuen kunnen zich tegen seksegenoten soms wat onvriendelijk opstellen en het is zaak dit vanaf jonge leeftijd in goede banen te leiden. Het om deze reden laten castreren van de reu is vrijwel nooit een goede oplossing en komt al helemaal niet in de plaats van een goede opvoeding. Medisch gezien is het ook zeer beslist af te raden om reuen te castreren voordat zij volledig zijn uitgegroeid. Een castratie op te jonge leeftijd heeft voor zowel reu als teef gevolgen voor het skelet en voor de ontwikkeling van de plasbuis. Dat laatste heeft dan weer nadelige gevolgen omdat blaasgruis makkelijker in een smalle plasbuis kan vastlopen. Blaasgruis, bijna altijd van het type uraat, komt bij de Dalmatische hond voor. Zie voor meer informatie het hoofdstuk “gezondheid”.
Dalmatische honden zijn best waaks. Het terrein bewaken zoals andere echte waakhonden doen zij niet, maar ze kondigen bezoek wel aan met geblaf. Bekenden kunnen meestal rekenen op een uitbundige begroeting, vaak zelfs met een heuse lach waarbij hun tandjes bloot gelachen worden. Dit moet je niet verwarren met het ontbloten van tanden als dreiggedrag !!
De Dalmatische hond heeft een zeer korte witte vacht met bruine of zwarte stippen en ze verharen 2 maal per jaar, 6 maanden in het voorjaar en 6 maanden in het najaar. Ben je iemand die graag in nette (zwarte) kleding rondloopt (zonder haartjes) of het huis en auto volstrekt onberispelijk wenst, bedenk je dan dat de haartjes van de Dalmatische hond overal in steken en heel lastig te verwijderen zijn.
Kortom, de Dalmatische hond is een heerlijke, zeer energieke, vrolijke, gezellige, enthousiaste, sportieve hond. Een hond voor een energieke eigenaar die voldoende tijd voor hem kan vrijmaken.